Pressreleaser

Eftersom Oasen.com är nere pga belastning så lägger vi ut alla våra pressreleaser på denna blogg.

________________

Pressmeddelande 2013-03-10 kl 12:00

Socialstyrelsen godkände time out-rummet. Intervjuade barn känner sig trygga.

Nedanstående dokument ger ett av många exempel på att time out-rummet varit känt av tillsynsmyndigheterna under åratal. Av Socialstyrelsens egna intervjuer med placerade barn framgår dessutom att barnen har förtroende för personalen och känner sig trygga, något som bekräftas i de systematiska kvalitetsmätningar som görs. Detta är alltså en totalt motsatt bild än vad som nu framtonar i massmedia.

Uppdatering kl 14:37

För att kunna bemöta uppgifterna i media har vi bett om ett sekretessmedgivande. Tyvärr har vi på söndagen fått ett förtydligande att vi inte får ett sekretessmedgivande och därför är vi förhindrade att lämna ytterligare uppgifter kring de enskilda fallen och de påstådda händelseförloppen.

________________

Pressmeddelande 2013-03-10

”På Oasen HVB & Skola är alla former av våld oacceptabelt”

I ett TV4-inslag på förmiddagen samt i en artikel i kvällspress idag påstås det att ett barn blivit inlåst och slaget under sin vistelse på Oasen HVB & Skola.
– Vi känner inte igen oss i den bild som förmedlats i media. Hos oss är alla former av våld oacceptabelt och vi följer tillsynsmyndigheternas riktlinjer.  Vi har dock rätt att inte vara passiva om ett barn angriper personal eller andra barn, varken ur ett arbetsgivarperspektiv eller ur ett vårdgivarperspektiv, säger Rune Nensén, föreståndare på Oasen.

Oasen HVB & Skola tar ansvar för – och tar om hand om – de mest utsatta barnen som kommunerna själva inte klarar av att hantera. Det timeout-rum som nämns i inslaget och i artikeln är utformat tillsammans med dåvarande tillsynsmyndighet Länsstyrelsen för 8 år sedan och Oasen har varit helt öppna med det i de inspektioner som varit. Det användas endast i  nödsituationer när barn riskerar att skada sig själva, andra barn eller anställda.  Både vi och barnen upplever det skonsammare än att handgripligen hålla fast ett barn, som ofta är alternativet i akuta situationer om de blir kraftigt utagerande och aggressiva.

I TV 4 påstods det i ett inslag att barn på Oasen inte är där för behandling. Det stämmer inte.

–        Många gånger är våra barn placerade hos oss just för behandling. De kommer inte sällan  till Oasen för att de straffat ut sig från både familj, familjehem och skola genom en  utagerande problematik. Många barn som placeras har som mål med placeringen att vi ska klara av och möta deras aggressivitet,  självklart med fokus på att lära dem alternativa strategier för att hantera sin ilska, säger Rune Nensén.

Oasen HVB & Skola kommer självfallet att ta initiativ till egna utredningar samt medverka vid eventuell polisutredning i de fall som nämns i media, eftersom det kan bidra till att klarlägga både påstådda händelseförlopp och rättsliga gränser mellan nödvärn och otillåtet tvång.

För att kunna bemöta uppgifterna i media har vi bett om ett sekretessmedgivande. Tyvärr har vi på söndagen fått ett förtydligande att vi inte får ett sekretessmedgivande och därför är vi förhindrade att lämna ytterligare uppgifter kring de enskilda fallen och de påstådda händelseförloppen.

__________
Påstådd inlåsning i förråd och flykt från övergrepp är fullständigt falska uppgifter

I ett TV4-inslag på förmiddagen idag påstås att ett barn varit inlåst i ett förråd för motorcrosscyklar, att barnet varit avskild från familjen i flera dygn och att familjen flydde från Oasen på grund av övergrepp. I verkligheten har det aktuella barnet aldrig varit inlåst i förrådet, det går dessutom alltid att öppna inifrån. Att familjen flydde från Oasens övergrepp är likaså en fullständigt grundlös uppgift, säger Oasens föreståndare Rune Nensén.

Vi har försökt, men ännu inte fått ett tydligt sekretessmedgivande. Vi kan dock lämna en del upplysningar, säger Rune Nensén.

Sanningen är att pojken och hans syskon var tvångsplacerade på Oasen med stöd av 2 § LVU (allvarliga brister i hemmiljön) tillsammans med sin mor. Under en septembernatt förra året fördes barnen olovligen bort från Oasens familjeenhet av modern och två okända män i bil. Personal uppmärksammade händelsen, noterade registreringsnummer och polisen fick tag på gärningsmännen några mil utanför Aneby.

Barnen återfördes till Oasen. För att skydda barnen från förnyade försök till bortförande omplacerades modern och barnen från familjeenhetens huvudbyggnad till en fristående lägenhet. Den aktuella pojken fick tillfälligt bo på Oasens barnenhet bland annat på grund av trångboddhet i lägenheten. Han bodde där endast under helgen i ett vanligt, ej låsbart boenderum som alla andra barn.

Några månader senare avvek mor och barn åter olovligen från Oasen efter att man fått kallelse till en domstolsförhandling om LVU-vård. Flykten hade inget som helst samband med några övergrepp utan det får antas att man ville undandra sig från socialtjänstens fortsätta tvångsåtgärder.

_________
Pressmeddelande 2013-03-08

Oasen HVB & Skola stoppar tillsvidare användningen av time out-rummet

– Vi ser allvarligt på kritiken från Socialstyrelsen och vi kommer självfallet att följa deras beslut efter bästa förmåga. Det finns dock flera oklarheter i centrala frågor som vi måste ha besked kring. I avvaktan på sådant besked tar vi paus med att använda time out-rummet, säger Rune Nensén, föreståndare. Att en polisanmälan eventuellt kommer att ske kan även bidra till att klarlägga både påstådda händelseförlopp och rättsliga gränser mellan nödvärn och otillåtet tvång.

– Varken som arbetsgivare eller som vårdgivare kan man tillåta att barn utövar våld mot personal eller andra barn. Det förekommer dock inte att våra anställda slår barn eller låser in dem när vi avvärjer en våldssituation.  Om sådana anklagelser riktas mot någon medarbetare tar vi det på stort allvar, går igenom händelseförloppet punkt för punkt och går till botten med frågan, säger Rune Nensén.

Det går inte att utläsa huruvida Socialstyrelsen i sitt beslut anser att användning av det så kallade time out-rummet helt skall upphöra eller endast begränsas. Socialstyrelsen har dessutom exempelvis för ett drygt år sedan godkänt ett time out-rum vid ett annat HVB-hem. Time out-rummet på Oasen har varit känt av tillsynsmyndigheterna sedan 8 år tillbaka utan någon kritik. Så sent som den 16 april 2010 (dnr 6516/2010) anger Socialstyrelsen att man tagit del av Oasens rutiner för ”time out-rummet” och att ”verksamheten uppfyller kraven i gällande lagstiftning i de delar som tillsynen avser”.

Oasen HVB & Skola har föreslagit en omedelbar överläggning för att räta ut dessa frågetecken men någon gemensam tidpunkt har ännu inte kunnat fastställas. Vi har därför idag skickat ett antal skriftIiga frågor till Socialstyrelsen.  I avvaktan på besked från Socialstyrelsen kommer Oasen tills vidare inte att utnyttja det så kallade time out-rummet. Eftersom detta ställningstagande innebär viss ökad risk för barn och personal har vi hemställt om ett skyndsamt svar från Socialstyrelsen. Om dessutom en polisanmälan kommer att göras så är vi öppna för en dialog med polisen.

Länk till vår skrivelse till Socialstyrelsen finns nedan.

________
Kommentar till Socialstyrelsens principbeslut

13-03-07

Ändrad bedömning i tillsynsärenden?

Självfallet tar Oasen allvarligt på den anförda kritiken och vi kommer att respektera Socialstyrelsens beslut. Det hör dock till saken att tillsynsmyndigheterna – numera Socialstyrelsen – har under närmare ett decennium känt till att det finns ett time out-rum samt hur och när det används. Utformningen av time out-rummet skedde till och med i samråd med dåvarande tillsynsmyndighet (Länsstyrelsen i Jönköpings län). Man har också varit väl informerad om att barn i våldsamma skeenden kan behöva hållas under några minuter för att avvärja angrepp på andra barn, personal eller egendom. Oasens barnenhet inspekteras regelbundet två gånger per år, liksom Oasens familjeenhet, totalt fyra gånger per år. Härtill kan det förekomma besök, telefonkontakter och skriftväxling vid klagomål från enskilda. Inte vid något tillfälle har kritik riktats mot Oasens enheter i nämnda avseende. Så sent somför ett drygt år sedan godtog även Socialstyrelsen förekomsten av ett time out-rum vid ett annat HVB-hem.

Vi uppfattar det så att Socialstyrelsen kan ha ändrat sin praxis. Man kan självfallet inte neka Oasen den lagstadgade nödvärnsrätt som tillkommer envar. I Oasens fall är det dessutom en skyldighet att utnyttja nödvärnsrätten för att avvärja våld mot personal eller andra barn. Varken som arbetsgivare eller som vårdgivare kan man tillåta våld mot personal eller andra barn. Det verkar dock mera vara fråga om att Socialstyrelsen vill säkerställa att inte nödvärnsrätten överutnyttjas. Gråzonen runt nödvärnssituationen bör vara så liten som möjligt. Vi har ingen annan uppfattning. I den mån Oasen i några enskilda fall kan ha övertolkat nödvärnsrätten kommer en omedelbar åtstramning att ske.

Även om det är fråga om en icke överklagbar principiell bedömning, kommer vi självfallet att respektera Socialstyrelsens uppfattning. Vi har dock föreslagit en omedelbar överläggning under fredagen för att få förtydliganden hur vi praktiskt kan anpassa oss till Socialstyrelsens ändrade förhållningssätt utan att äventyra säkerheten för personal eller inskrivna barn. Vill Socialstyrelsen exempelvis att time out-rum som företeelse försvinner vid alla landets HVB-hem eller vill man bara strama upp användningen?

Kvalitetsaspekten

Av en del berättelser från barn och föräldrar – även utskrivna – kan man få intrycket att många har en negativ uppfattning om Oasens verksamhet. Sanningen är att Oasen under flera år genomfört systematiska kvalitetsmätningar. Barn, föräldrar och placerande handläggare får var och en självständigt betygsätta Oasen ur alla möjliga synvinklar. Genomgående under flera år har Oasen fått mycket positiva omdömen. Under föregående var kvalitetsindexet för barn 79%, för föräldrar 80% och för placerande handläggare 90%. Detta är en mycket hög kvalitetsnivå, i synnerhet med tanke på den problematik som ofta ligger till grund för en placering på Oasen. Exempelvis är det sällan att kommunal hemtjänst når upp till 80% trots en målgrupp med en positiv grundinställning till insatsen.

Skulle vi lägga till kvalitetsmätningar från Oasens skola – vars pedagogiska verksamhet är integrerad med behandlingsverksamheten – skulle helhetsintrycket bli ännu mer positivt. Skolan tar ofta emot elever med en totalt havererad kommunal skolgång och har många gånger lyckats helt vända elevens inställning till skolgång. Efter åratal av minimal skolnärvaro kommer en motiverad elev tillbaka till sin hemkommun och fungerar i en normal klass.

Vår personaltäthet är mycket hög och i nivå med vad som finns på statliga institutioner. Våra drygt 100 medarbetare känner inte heller igen sig i den beskrivning som tonar fram i massmedia eller i olika berättelser från enskilda.

Enskilda fall

Under åren har drygt 1 800 barn och föräldrar varit inskrivna vid någon av Oasens enheter. Inte i något fall hittills har Oasen ansetts utöva ett otillåtet tvång. I den mån enskilda fall blir föremål för utredning av polis eller tillsynsmyndighet kommer vi punkt för punkt besvara de frågor vi får samt analysera och beakta de synpunkter som framförs. Vi kommer att från fall till fall överväga sekretess- och lämplighetsaspekter huruvida diskussionen även bör föras i massmedia. Redan nu kan dock sägas att det aldrig har förekommit att personal slagit eller misshandlat ett barn, ej heller använt farliga brytgrepp. Det finns ingen sådan dörr som exempelvis visades i ett TV4-inslag i torsdagen den 7 mars 2013. Dörren togs bort för minst 5-6 år sedan, kvar finns endast en dörröppning. Inne i time out-rummet finns en halvhöjds skjutdörr som fungerar som sparkskydd när så behövs. Sparkskyddet är inte låsbart heller, det finns endast ett handtag på utsidan där personal vid behov kan hålla emot. Personal är alltid med barnet i time out-rummet. Härtill kommer att såväl barn som föräldrar och ansvarige kommunala handläggare är fullt informerade innan placeringen om systemet med time out-rum.

De flesta barn upplever några minuters vistelse i time out-rummet som mer skonsamt än att fasthållas under ett aggressionsutbrott. En överföring till ett statligt hem för särskild tillsyn upplevs som ett ännu sämre alternativ av såväl barn som föräldrar. Dessutom är de flesta barnen antingen placerade med stöd av socialtjänstlagen eller 2 § LVU (så kallade miljöfall). Att placeras på ett hem för särskild tillsyn förutsätter placering med stöd av 3 § LVU (beteendefall). En alltför hård tolkning av möjligheterna att avvärja aggressionsutbrott vid privata HVB-hem skulle i förlängningen kunna leda till att vissa barn inte skulle få en adekvat vård överhuvudtaget.

Det förekommer inte sällan att personal utsätts för våld eller hot. Så gott som all personal har genomgått träning i självskydd och bemötande i krissituationer för att på det skonsammaste sättet avvärja ett angrepp eller att på bästa sätt lugna ned situationen. För att avvärja ett angrepp kan naturligtvis ett handgemäng ibland uppstå och självförvållade skador kan inte uteslutas.  I fall då skador påstås ha uppkommit, erbjuds alltid ett besök hos läkare eller sjuksköterska.

Angreppen på personal kan ibland vara våldsamma.  Exempelvis har sparkar, slag, bett eller klösningar förekommit. En gravid anställd fick för några år sedan en så pass kraftig spark i bröstet av ett barn att hon fick en fraktur i bröstbenet. Blånader och klösmärken hos anställda är ingen ovanlighet.

Dokumentation

Socialstyrelsen har hittills inte ansett att utnyttjande av fysiska begränsningar under några minuter nödvändigtvis behöver dokumenteras särskilt. Det är dock ingen orimlig ståndpunkt att man numera ökar kraven.

Åtgärder

  1. Vi kommer under de närmaste dagarna att diskutera med Socialstyrelsen om hur vi praktiskt kan hantera olika våldssituationer på ett sätt som med ett minimum av integritetsintrång tillgodoser övriga barns behov av trygghet och säkerhet samt personalens lika legitima behov av att inte bli utsatta för våld m m i arbetssituationen.
  2. Vi ska åter gå igenom med personalen om vad som är beteckna en nödvärnssituation. Det får under inga omständigheter förekomma att ett barn varken hålls eller vistas i ett time out-rum på grund av regelbrott, otrevligt uppträdande eller stök och bök med vissa fysiska inslag.
  1. Varje våldsincident kommer dels att särskilt dokumenteras i respektive klients journal, dels i avidentifierad form registreras i Oasens digitala system för avvikelserapportering så att såväl statistiköversikter som detaljöversikter enkelt kan erhållas. I respektive system kommer det att framgå

–       vad som har inträffat

–       varför det inträffade och

–       hur det kan förebyggas

Leave a comment